Позиція експертів щодо законопроекту по детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг №1053

Експерти Економічної експертної платформи проаналізували Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг №1053 та підтримують більшість норм, викладених у проекті 

Вважаємо, що перехід до використання РРО третього покоління, стимулювання покупців отримувати фіскальний чек - позитивно вплине на економіку, сприяє покращенню конкурентних умов ведення бізнесу та зменшить рівень тіньової економіки.

 

На думку експертів норми проекту щодо кешбеку (разом із відповідними змінами до Податкового кодексу щодо кешбеку у проекті №1073) -  повністю забезпечують реалізацію мети проекту - сприяти детінізації обігу готівкових коштів, стимулювати покупців отримувати фіскальні чеки там, де це передбачено законодавством, збільшення прозорості та контролю громадськості над податковими перевірками, створення рівних конкурентних умов для ведення господарської діяльності.

 

Щодо цифрових РРО - проект містить значну кількість прогресивних норм, які дозволять почати перехід до впровадження РРО третього покоління. В той же час на думку експертів проект містить низку недоліків, які несуть ризики монополізації ринку цифрових РРО однією технологією ДФС, неврегульованість питання щодо перенесення перенесення інформації із поточного реєстра у новий тощо. Важливо передбачити запобіжники у проекті, які б не дозволили мати переваги у одних цифрових рішень над іншими. Експерти напрацювали низку пропозицій щодо цього, які будуть надані у вигляді порівняльної таблиці.

 

Вкрай важливим супутніми змінами, які мають бути запроваджені разом із разом із закладеними у проекті №1053 новаціями - є реалізація комплексної інституційної реформи податкової та митної служби, ліквідація Податкової міліції та інших економічних підрозділів у правохоронних органах і створення єдиної служби по боротьбі із економічними злочинами, прийняття оновленого законодавства щодо електронної комерції з метою мінімізації зловживань при дистанційному продажу товарів, збільшення граничних обсягів всіх груп спрощеної системи відповідно до індексу споживчих цін та зростання доходів громадян тощо.

 

Експерти з питань податкової політики Економічної експертної платформи підтримують Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг №1053 - до першого читання. Пропозиції до другого читання пропонуємо обговорити на експертному обговоренні, за участі представників влади, експертного середовища та представників білого бізнесу.